2017-10-26

I samband med att GDPR träder i kraft nästa år har frågan om informationssäkerhet blivit en het potatis. Jens Ingelsäter från Dirsys, ett av våra partnerföretag, gästbloggar om den problematik som kan uppstå om man inte prioriterar informationssäkerheten.

Bo Falk har jobbat femton år som säkerhetschef på myndigheten. Det har hänt en hel del under de här åren. Men inget riktigt allvarligt eller något som han inte har kunnat hantera.

Sedan årsskiftet leder Bo även myndighetens informationssäkerhetsarbete. I grund och botten tycker Bo detta är bra. Och det är logiskt att samtliga säkerhetsrelaterade frågor nu sorterar under samma paraply så att säga.

Men nu är Bo irriterad på ledningen. Ja, rent av förbannad för att ledningen inte tar sitt ansvar när det gäller informationssäkerheten. Trots flera klargöranden kring just ansvarsfrågan så duckar de och sticker huvudet i sanden. Arbetet med informationsklassificeringar ligger långt efter planen. Detta beror i sin tur på att de i ledningen som är informationsägare inte prioriterar arbetet. Nu senast var det personalchefen som ställde in en klassning.

Nåväl, om fyra veckor är det dags för den årliga återrapporteringen. Då ska allt upp på bordet. Några i ledningen har faktiskt gjort ett bra jobb med olika insatser. Det ska de få höra. I vissa fall har riskvärderna kunnat sänkas ordentligt. Bra så. Men det finns också de som struntat i att göra något överhuvudtaget. Men Bo har bestämt sig för att synliggöra allt. Varenda risk med tillhörande konsekvensbeskrivning och status för insatserna.

Det kommer bli en hel del extra jobb innan mötet. Statusen för insatser ska kontrolleras, nya riskvärden ska beräknas och grafer ska ritas. Massor med dokument att hålla reda på. Men Bo har bestämt sig. Det får ta den tid som krävs. Annat får stå tillbaka. Om inte han prioriterar informationssäkerheten – vem ska då göra det?Vill du veta mer om hur det fungerar?  Läs mer om vår lösning för GDPR och ta del av vårt inspelade webinar där Dirsys, experter på ämnet informationssäkerhet, ger dig alla pusselbitar för att lyckas.

Läs mer & se film

Författare: Gästbloggare Jens Ingelsäter Dirsys

Dela sidan