Tillsammans Cup

Nationaldagscupen där nyanlända och etablerade svenskar möts och spelar fotboll tillsammans under svensk flagg. 

Tillsammans Cup

Till vardags hjälper Erik Englund kommuner att effektivisera sin verksamhetsstyrning i rollen som konsult på Stratsys. När flyktingströmmen nådde sin kulmen valde han att ta tillvara på den möjlighet till samhällsengagemang som hans arbetsgivare erbjöd och startade ett fotbollsinitiativ med syfte att ge etablerade och nyanlända ungdomar chansen att mötas och spela fotboll tillsammans. 

Stratsysmedarbetaren Erik Englund tog tillvara på tidsprocenten i Stratsys 1-1-1 modell och valde att engagera sig personligen. Det som började som ett fotbollslag för asylsökande ungdomar har idag med hjälp av den arbetstid Stratsys sponsrar blivit en nationell fotbollscup där nyanlända och etablerade ungdomar möts och spelar fotboll tillsammans på nationaldagen. 

Fotbollscup som verkar för integration

Idén kring att starta en fotbollscup där nyanlända och etablerade ungdomar kunde mötas föddes när intresset för att spela med fotbollslaget Flyttfågeln FC växte så pass att Erik blev tvungen att neka ungdomar som ville börja spela i laget då det inte längre fanns plats. Telefonsamtalen ifrån andra asylboenden och familjehem med fotbollssugna ungdomar satte dock en ny boll i rullning, nämligen Tillsammans Cup. 

Idén om att anordna en fotbollscup där liknande lag som Flyttfågeln FC kunde mötas och spela fotboll tillsammans föddes. Turneringens syfte skulle vara att samla etablerade och nyanlända ungdomar för att på så sätt verka för en ökad integration. Strax därpå började förarbetet med att starta upp Tillsammans Cup som anordnades för första gången på nationaldagen den 6e juni 2016. Under premiäromgången av Tillsammans Cup samlades ca 300 spelare, en blandning av etablerade och nyanlända ungdomar, för att spela fotboll tillsammans under svensk flagg. Fotbollsfestivalen som förutom aktiviteterna på fotbollsplanen innehöll artistuppträdanden och kringaktiviteter lockade över 10.000 besökare. 

Erik beskriver resan från starten med korplaget Flyttfågeln FC till att anordna Tillsammans Cup som väldigt lärorik.  

- Arbetet med Flyttfågeln FC och Tillsammans Cup har varit en läroresa för mig personligen, men också för många runt omkring mig som indirekt berörts – kollegor på Stratsys, vänner och bekanta. Genom en sån här grej får man en inblick i saker som man inte kan få genom att skänka pengar. Det är också en tillfredsställande känsla att bidra till något större och känna att man gör en skillnad för andra människor, berättar Erik Englund.

Möjlighet att hålla möten under arbetstid

Arbetstiden som Stratsys sponsrar möjliggör för Erik att hålla möten med förbund, föreningar och sponsorer under arbetstid.

 De personer jag träffar för att rodda med Tillsammans Cup gör ju detta som en del av sitt vanliga arbete. Därför hålls många möten under kontorstimmar och det betyder mycket att jag kan ägna mig åt detta som en del av min arbetsdag. Det gör att vi kan förverkliga visionen och sprida Tillsammans Cup till fler orter runt om i Sverige.

Till 2017 kommer Tillsammans Cup hållas på ett flertal orter runt om i landet. Eriks och resten av gruppens  jobb handlar nu främst om att kommunicera ut ramverket kring evenemanget och verka stöttande för de föreningar som anmält intresse om att arrangera en Tillsammans Cup på sina orter. Samtidigt fortsätter Erik att coacha ungdomarna i Flyttfågeln FC – ett lag som med tiden utvecklat en stark gemenskap.

I början såg jag det här som en uppoffring av tid för att kunna åstadkomma något bra. Men nu ser jag det inte så längre. Nu ser jag fram emot våra träningar, matcher och att umgås med laget, avslutar Erik Englund.

Som förening, företag eller privatperson går det att anmäla intresse om att vara med och anordna Tillsammans Cup under 2017. Läs mer och anmäl ditt intresse på www.tillsammanscup.se

Erik Englund

erik.englund@stratsys.se

M: +46 (0)70 799 39 72